19 Nisan 2017 Çarşamba

ATATÜRK LİFES

tatürk was born in 1881 in Salonika. His mother’s name was Zübeyde Hanım, his father’ name was Ali Rıza Efendi. Firstly he went to the religious school reluctantly for a short time and then he registered to Şemsi Efendi School. Without telling his parents, Atatürk attended to the military exam and he went on his school life in military schools. In 1893, his mathematics teacher gave him a second name, Kemal (meaning perfection and maturity). After graduated from military school, he began to his job carrier in Damascus.
In the times of Ottoman Empire, he attended to the Tripoli War, Balkan Wars and First World War. After defeated in First World War, Ottoman Empire signed Armistice of Mudros. As a result of this armistice, national territory was begun to occupy, thus in 19 May 1919, Mustafa Kemal began to his journey to Samsun to start national resistance.
After issuing Hamza and Amasya Circulars, he gathered Erzurum and Sivas Congress. In Sivas Congress, he gathered together all national associations in one union and assembled Defense of Rights for Anatolia and Roumelia. After Sivas Congress, he had a conference with Istanbul Government about Amasya Negotiation. Thus, Istanbul Government recognized formally the name of Representation Committee.
Mustafa Kemal was selected as a president of the assembly and government on 23 April 1920 with establishing of the Grand National Assembly. On 5 August 1921, Mustafa Kemal was promoted to Commander in chief of the forces by the Grand National Assembly. After Battle of Sakarya victory, on 19 September 1921, Mustafa Kemal Pasha was graced by the Grand National Assembly the rank of “Marshal” and the title of “Ghazi”. Ghazi Mustafa Kemal who rescued the country from the enemies began the first president of the Republic of Turkey with the establishment of republic on 29 October 1923.
In 1934, the surname of “Atatürk” was given to Ghazi Mustafa Kemal by the assembly. Atatürk made the Republic of Turkey to reach the status of civilized countries with his revolutions. Ghazi Mustafa Kemal, the founder of the Republic of Turkey, died on 10 November 1938 in Dolmabahçe Palace.

ATATÜRKÜN HAYATI

Atatürk was born in Selanik in 1881. His father was Ali Rıza Efendi, and his mother was Zübeyde Hanım. His parents called him Mustafa.

His father , Ali Rıza Efendi died when little Mustafa started primary school, so they moved to another city. They stayed there with his uncle. His worked on his uncle's farm for some time. Then, he went back to Selanik, and started Şemsi Efendi School again. Later, he entered the exam for the Military School and he passed it.

He was very good at maths in the Militariy School. His maths teacher liked him very much. One day, he said to him "Your name is Mustafa. My name is Mustafa. That's why I'm giving you the name Kemal. Your name is Mustafa Kemal from now on. His name became Mustafa Kemal then. He was very hardworking student. He finished the Military School and joined the army as a young officer. He fought in Çanakkaler Wars. Then, He became the chief commander of the Turkish Independence War. His enemies were Englishes,Frenches, İtalians and Greeks.You see, He saved our country with his friends from the very strong nations of the world. And he overcomed them. 

Then, He invited the all Turkish patriots to Ankara on the "19th of March,1920". He opend the Turkish Grand National Assembly by a religious ceremony on the "23rd of April, 1920". 

Atatürk is founder of the Young Turkish Republic. He founded the Republic of Turkey on the "29th of October, 1923". And he became the first president of the Turkish republic. In 1934 The Turkish Grand National Assembly gave him the surname "Atatürk". Atatürk means the father of Turks in English language.

He died on the "10th of November, 1938". His mausoleum is in Ankara. Ankara is the capital city of the Turkey. It's in the middle of Turkey.      
☺☺ALINTIDIRRRRR☺☺

3 Nisan 2017 Pazartesi

Tekil İsim , Çoğul İsim , Topluluk İsmi

Tekil İsim

Bir isim, eğer yalnızca bir varlığı, nesneyi, kişiyi, eşyayı veya kavramı karşılıyorsa, ayrıca “-lar/-ler” çokluk ekini almamışsa bu kelime tekil isim olarak adlandırılır. Yani bu isimlerin, belirttiği varlık grubundan yalnızca bir tanesini göstermesi gerekir. Adından anlaşıldığı üzere “teklik” ifade eder.
Örnek: kalem, insan, bulut, çiçek, başarı, dostluk, kapı, ödev…

Çoğul İsim

Birden fazla varlığı, nesneyi, kişiyi, eşyayı veya kavramı ifade eden ve mutlaka “-ler/-lar” çokluk ekinialmış olan isimlere çoğul isim denir. Çoğul isimler, aynı türden birden fazla varlığı kapsayan ve adından anlaşılacağı üzere “çokluk” ifade eden isimlerdir.
Örnek: öğrenciler, evler, çiçekler, insanlar, dostluklar, halılar…

Topluluk İsmi

Görüntüsü tekil isim gibi olmasına rağmen, aynı türden birden fazla varlığı ifade edebilen isimlerdir. Adından anlaşılacağı üzere, bu isimler topluluk ifade eder. Bir isim “-lar / -ler” çoğul ekini almamasınarağmen, çok sayıda varlığı ifade edebiliyorsa, ona topluluk ismi denir.
Örnek: ordu, demet, orman, takım, ekip, cemaat, sürü…

20 Mart 2017 Pazartesi

Beynin Sol Lobu Nedir ?

Birçok test sonucunda, beynin sol lobunun, konuşma, matematiksel işlemler, diziler, sayılar ve analiz gibi konularda çok üstün olduğu, mantıklı ve doğrusal çalıştığı tespit edildi

Beynin Sağ Lobu Ne İşe Yarar ?

Sağ lobun duygular ve hayallerin etkisinde olduğu, yani bütünsel öğrendiği ortaya çıktı. Bu yüzden bilgiyi sıra ile işleyen sol lobun aksine sağ lobun öğrenmede çok daha hızlı ve etkili olduğu anlaşıldı.. Ayrıca, insanın mucitlik ve üretkenlik kısmı sağ lob fonksiyonları arasında yer almaktadır.

14 Mart 2017 Salı

FOTOSENTEZ

Evimizdeki bitkiler veya süs çiçekleri solunumlarında gündüzleri havadaki karbondioksiti alarak oksijen verirler ama geceleri ise bizim gibi oksijen alarak karbondioksit verirler. Bu nedenle de çiçeklerle aynı odada uyumanın, havadaki oksijen azalacağı için zararlı olabileceği konusunda genel bir inanış vardır. Aslında bu doğrudur ama sanıldığı kadar tehlikeli değildir. Konuyu daha iyi anlamamız için bir bitkinin aynı anda yaptığı iki işi bilmemiz lazım. Birincisi hücrelerin nefes alışı, ikincisi de ışık ve klorofil özümlemesi diye de adlandırılan fotosentezdir. Bu iki olay tamamen birbirinden farklı, iki ayrı işlemdir. stapelia_flavopurpurea_flower.jpg Tüm canlı hücrelerde olduğu gibi bitki hücrelerinin de yaşayabilmeleri için havadaki oksijene ihtiyaçları vardır. Havadan nefes yolu ile aldıkları oksijenle şeker gibi gıda moleküllerini yakarlar, enerji kazanırlar. Bu, gündüz ve gece yaşamları boyunca durmaksızın devam eder

8 Mart 2017 Çarşamba

Polar Ve Apolar Kovalent Bağ Nedir ?

Polar Kovalent verilebilir
lı ametaller arasında oluşan bağ polar kovalent (kutuplu) bağ olarak tanımlanır. Elektronların eşit paylaşılmadığı polar kovalent bağ için Hidrojen ve Flor arasındaki elektron çekim gücü (florun elektron alma gücü daha fazladır) örnek verilebilir

Apolar Kovalent Bağ => Atomlar arasında ortaklaşa kullanılan elektronların eşit oranda çekilmesiyle oluşan bağ apolar kovalent (kutupsuz) bağ olarak tanımlanır. O2, N2, H2 molekülleri arasındaki bağ apolar kovalent bağa örnek olarak verilebi

2 Mart 2017 Perşembe

TAKVİYE MODU NEDİR ?

Takviye modu nedir?

Tanıtım

Takviye modunun neden gerekli olduğunu ve nasıl etkinleştirebileceğinizi öğrenin.

Takviye modu nedir?

Takviye Modu, desteklenmeyen cihazlar için ekran paylaşımı ve kaydı yapmanıza olanak tanıyan özel bir özelliktir.

Takviye moduna neden ihtiyacım var?

İşletim sistemi 5.0 öncesi olan akıllı telefon/tabletlerde Mobizen tarafından ekranın kaydedilmesi ve yakalanması için gereklidir.
Bilgisayarınızda Mobizen web sitesini ziyaret edin, Takviye modunu indirin ve etkinleştirmek üzere telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayın

23 Şubat 2017 Perşembe

Kafiye Çeşitleri;

KAFİYE ÇEŞİTLERİ

Kafiye: Mısra sonlarında, farklı kelimelerdeki ses (harf) benzerliğine kafiye denir.

Kafiyenin oluşabilmesi için mısra sonundaki kelimelerde şu özellikleleri aramak gerekir:

a) Ses benzerliği olan kelimelerin farklı kelimeler olması gerekir.
b) Ses benzerliği olan kelimelerin yazımının aynı olması gerekir.

Altın da bir pula olur mu kabil
Ehli ile konuş olasın ehil
Cahille konuşma olursun cahil
Kişi ayarından düşer mi düşer

Yukarıdaki şiirde 'il' seslerinde kafiye vardır. Ses benzerliğindeki seslerde, ses sayısının artmasına göre kafiye çeşitli kısımlara ayrılır:

a) Yarım Kafiye:
Mısra sonlarında tek ses benzeşmesine dayanan kafiye türüdür. Aslında, bu benzeşmenin sessiz harflerde olması gerekir. Halk edebiyatında yarım kafiye çok kullanılmıştır.

Mehmed'im sevinin başlar yüksekte!
Ölsek de sevinin eve dönsek de


b) Tam Kafiye:
Mısra sonlarında iki sesin benzeşmesine dayanan kafiye türüdür.

Nasihatim sana: Herzeyle iştigali bırak
Adamlığın yolu nerdense bul da girmeye bak


c) Zengin Kafiye:
Mısra sonlarında üç ve daha fazla sesin benzeşmesiyle meydana gelen kafiye çeşididir.

Yine başladı yolculuk
İnsanlar yudumlayacak soluk soluk


Not (1) : Kafiye olan sesli harflerin üzerinde uzatma işareti '^' varsa, bu sesliler tek ses değil iki ses olarak kabul edilir ve buna göre de kafiye türü değişir.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fe
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şühe
Cânı cananı bütün varımı alsın da Hü
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cü

                                                                              'da' seslerinde tam değil, zengin kafiye vardır.


Not (2) : Tunç kafiye olarak adlandırılan kafiye türünü bazı edebiyatçılar kabul ederken, bazıları da kabul etmez. Bu sebeple Tunç kafiye kimi kitaplarda anlatılırken kimi kitaplarda hiç değinilmez. Fakat çoğuedebiyatçı bunu farklı bir kafiye türü olarak kabul etmez ve Zengin kafiyeye dahil eder.

Her şey akar su, tarih, yıldız, insan ve fikir
Oluklar çift, birinden nur akar birinden kir
                                              
                                               Buradaki “kir” sözcüğü ve ekine zengin kafiyedir diyenler de vardır.

Farklı bir kafiye türü olmadığını kabul etmemekle birlikte bu kafiyenin de tanımını bilmekte yarar var:


Tunç Kafiye:
En az üç sesten oluşan bir ya da daha çok kelimenin diğer mısraların içinde geçmesiyle oluşan kafiye türü olarak tanımlanır.

İnsan bu, su misali kıvrım kıvrım akar ya
Bir yanda akan benim öbür yanda sakarya

                               mısralarında bu özellik görülebilmekte ama zengin kafiyeden bir farkı olmadığı açık..


d) Cinaslı Kafiye:
Okunuşları ve yazılışları aynı (eşsesli) ancak anlamları farklı olan kelimelerle yapılan kafiye çeşididir. Tunç kafiye sesteş kelimelerle yapılır.

Niçin kondun a bülbül
Dalımdaki asmaya
Ben yarimden vazgeçmem
Götürseler asmaya

                                               Yukarıdaki şiirde, ikinci mısrada asma kelimesi 'üzüm veren bir bitki'; dördüncü mısrada ise 'öldürmek' anlamında kullanılmıştır.


Göz Enfeksiyonu ve Göz İltihabı Bedir?

Göz enfeksiyonu neden olur?
Gözlerde günlük şartlar nedeni ile ağrılar ve kanlanmalar gözlemlenebilmektedir. Bunun başlıca nedenleri kişinin gün içerisinde sürekli ışık seviyesinin yüksek olduğu ortamlarda bulunması ve gözün sürekli parlak ışığa maruz kalmasıdır. Bunun engellenmesi için yeterli miktarda ışığa maruz kalmak gerekmektedir. İş ya da eğitim gereği parlak ışığa maruz kalınmak zorunda ise mutlaka belirli aralıklarla dinlenmek gerekmektedir.
Göz iltihabı nedenleri:
Birçok nedeni olabileceği gibi en çok görülen nedeni bilgisayar ekranına uzun süre bakmak olan bu durum, kişinin göz çukurlarında ağrı hissetmesine de neden olmaktadır. Gözün renkli kısmı dışında kalan beyaz bölge, içerisinde bolca kılcal damar bulundurmaktadır. Bunlar bir kısmı da yüzeye yakındır ve en ince olanları da bu kılcal damarlardır. Gözün zorlanması ve sürekli parlak ışığa maruz kalması sonucunda göz yorulur ve kılcal damarlar genişleyerek çatlar. İlk çatlayan kılcallar yüzeye yakın olanlardır ve bu yüzden gözün beyaz kısmında kanlanmalar görülür. Çatlayan kılcalları üzerinden geçen kanı göze akıtır. Bu nedenle gözün beyaz kısmını şeffaf ve açık bir kan rengine bürünür.
Göz enfeksiyonu nasıl tedavi edilir: Göz enfeksiyonuna doğal çözüm
Göz enfeksiyonunun tedavi edilmesi için uygulanabilecek en iyi doğal tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
1. Göz enfeksiyonuna çay:
Çay yaprakları göz enfeksiyonunu tedavi etmek için yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel bileşeni içerisinde barındıran bir bitkidir. Çay gözlerde şişmeyi ve kızarıklığı azaltarak göz enfeksiyonunun tedavi edilmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanılması gerekmektedir. Çay torbası sıcak suyun içerisinde kaynatılır ve demlenerek çay hazırlanır. Demlenmiş olan çay torbası etkilenen alan üzerinde 10 15 dakika boyunca uygulanır. Ancak torbanın göze zarar vermemesi için yeterince ılındığından emin olunması gerekmektedir. Çay, ılık haldeyken gözlere zarar vermez, tam tersine enfeksiyonel durumların yok edilmesine yardımcı olur.
2. Göz enfeksiyonuna ne yapılmalı: Bal:
Bal, göz enfeksiyonuna neden olan bakteri kolonisini öldürmeye yardımcı olabilecek anti-bakteriyel özellikler içeren diğer besinlerden bir tanesidir. Bal ve su eşit miktarda karıştırılır ve elde edilen yeni karışım bir cezvenin içerisinde kaynatılır. Sonrasında bu karışım bir pamuk topağı ya da bir bez yardımı ile etkilenen alan üzerine sürülerek uygulanır. Aynı zamanda bu karışım kişinin gözündeki yabancı maddelerin de dışarı atılmasını sağlamaktadır. Bu yüzden oldukça etkili bir çözümdür.
3. Göz enfeksiyonuna hangi bitki iyi gelir: Papatya çayı:
Papatya çayı göz enfeksiyonunun tedavisinde yardım sağlamak için kullanılabilir. Ayrıca göz boyama kullanılabilir. Papatya çayı ya da çay poşetleri suyun içerisinde kaynatılır. Kaynatarak hazırlanan çay normal oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir. Ardından etkilenen bölgeye sürülerek uygulanır. Bu şekilde gözdeki kaşıntı ve acı hisleri ortadan kalkar. Ancak tedavi sırasında gözün mikrop kapmaması için, kullanılan pamuk ya da bezin mutlaka temiz olması gerekmektedir.
4. Göz enfeksiyonu için ne yapmalı: Borik asit:
Borik asit, genellikle hafif etkileri olan göz enfeksiyonlarında güçlü bir antiseptik olarak tedavi amaçlı kullanılır. Bu madde aynı zamanda göz kanlanmasını iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Retina ile beraber gözün irin tabakasının da temizlenmesini sağlayan önemli bileşenler içermektedir.




Şiir Nasıl Yazılır;

ŞİİR NASIL YAZILIR
Şiir yazmak bir kabiliyet işidir. Kabiliyet varsa, ölçüler de biliniyorsa mesele kalmaz.
Bugün serbest ve hece vezni ile şiir yazılıyor.
İsminden anlaşılacağı gibi serbest şiirdehiç bir kural yoktur desekte serbest şiirinde türleri ve kuralları vardır. Bu kuralları uygulayanların olmaması kural olmadığı anlamını taşımaz. En basiti serbest şiirde dizelerde hece sayısının 20 heceyi geçmemesi gerekir.
Hece vezninin ise, çeşitli ölçüleri vardır. Günümüzde daha çok
7, 8, 11 ve 14 lük hece vezniyle şiir yazılmaktadır.
Buradaki rakamlar hece [sesli harf] sayısını göstermektedir. Ayrıca her veznin kalıpları da vardır. Her birisine birer örnek verelim:
HECE VEZNİ KALIPLARI..na örnek;
7 likler, 3+44+3 veya sadece 7 likkalıplarla yazılır.
3+4 lüğe örnek:
Ağlarsa / Anam ağlar,
Gayrisi / yalan ağlar.
4+3 lüğe örnek:
Et tırnaktan / ayrılmaz,
Ana gibi / yâr olmaz.
7 liğe örnek:
İşitin ey gafiller,
Aşk bir güneşe benzer,
Aşkı olmayan gönül
Sanki bir taşa benzer.
8 lik hece vezni ise, 4+4 lük,  3+5 lik  veya  5+3 lük kalıplarla yazılmaktadır.
4+4 lüğe örnek:
Seni seven / âşıkların
Gözü gayra / bakmaz imiş,
Seni maksut / edinenler
Dünya ahret / anmaz imiş.
3+5 liğe örnek:
En büyük / devletimizdir.
Gücümüz / kuvvetimizdir.
Methetmek / mümkün değildir.
Sebeb-i / nimetimizdir.
5+3 lüğe örnek:
Hakkı tavsiye / edenler,
Hizmet gayreti / güdenler,
Onun yolundan / gidenler,
Necat bulmuştur / elbette
11 lik hece vezni, 6+5 veya 4+4+3 lükkalıplarla yazılmaktadır.
6+5 liğe örnek:
Doğru din kitabı / okuyan insan,
Hakikati anlar / olur Müslüman
4+4+3 lüğe örnek:
Besmeleyle / başlayalım / kitaba.
Nimetleri / sığmaz ölçü/ hesaba.
14 lük hece vezni ise, yalnız 7+7 likkalıplarla yazılmaktadır.
Örnekler:
Sizden ayrı kalınca / uyduk hep nefsimize,
Yanlış yollara düştük / bilmem ne oldu bize.
Allah için sabreden / Sırat’ta atlı olur.
Sabır acı ise de / meyvesi tatlı olur.
Zararın neresinden / dönülse kârdır elbet.
Henüz nefes alırken / hadi hemen tevbe et!

ŞİİRDE ŞEKİL ÖZELLİKLERİ

1) MISRA ( veya DİZE): Şiirin her bir SATIR ına denir
2)BEYİT( veya İKİLİK) : Anlamca birbirine bağlı ve 2 mısradan oluşan şiir birimidir. Özellikle Divan Edebiyatında şiirler beyitler halinde (ikişer mısralarla) yazılmıştır.
3)DÖRTLÜK (veya KITA) :4 MISRAdan olşur. Özellikle Halk Edebiyatında şiirler, Dörtlükler halinde (4erlik mısralarla) yazılmıştır.
4)ÖLÇÜ (veya VEZİN) : ARUZ , HECE ve  SERBEST   olarak  3 çeşittir.
a) SERBEST ÖLÇÜ: Şiirde  Ölçü ve KAFİYE(=Uyak) yoktur, kelimeler arasında SES İLİŞKİLERİ vardır. 1930 Dan sonra yazılan yeni şiirlerde kullanılmıştır.
b)ARUZ ÖLÇÜSÜ :Divan edebiyatı şiirlerinde kullanılır, her mısranın SES bakımından denkliğine bakılır ve belli kalıplar kurallar vardır.
c) HECE ÖLÇÜSÜ: Mısralardaki hece sayısının EŞİT olaması lazımdır

22 Şubat 2017 Çarşamba

Polar ve apolar kovalent bağ nedir ?

Polar Kovalent Bağ => Farklı ametaller arasında oluşan bağ polar kovalent (kutuplu) bağ olarak tanımlanır. Elektronların eşit paylaşılmadığı polar kovalent bağ için Hidrojen ve Flor arasındaki elektron çekim gücü (florun elektron alma gücü daha fazladır) örnek verilebilir

Apolar Kovalent Bağ=> Atomlar arasında ortaklaşa kullanılan elektronların eşit oranda çekilmesiyle oluşan bağ apolar kovalent (kutupsuz) bağ olarak tanımlanır. O2, N2, H2 molekülleri arasındaki bağ apolar kovalent bağa örnek olarak verilebilir

Periyodik Tablo (periyodik sistem)


Periyodik tablokimyasal elementlerinsınıflandırılması için geliştirilmiş tablodur. Dilimizde periyodik tablo, periyodik cetvel, periyodik çizelge, elementler tablosu gibi birçok şekilde isimlendirilmiştir. Bu tablo bilinen bütün elementlerin artan atom numaralarına (buna proton sayısı da denir) göre bir sıralanışıdır. Periyodik cetvelden önce de bu yönde çalışmalar yapılmış olmakla birlikte, icadı genellikle Rus kimyagerDimitri Mendeleyev'e mal edilir. 1869'da Mendeleyev, tabloyu, atomların artan atom ağırlıklarına göre sıralandıklarında belli Periyodik tablo tr.svgözelliklerin tekrarlanıyor olmasından oluşturmuştur. 117. Elementin güncellenmiş adı "Tennessine"dir.

Eşit Kollu Terazi Nedir ?

Eşit Kollu Terazi Nedir=Kütle ölçmeye yarayan aletlere eşit kollu terazi denir
esit_kollu_terazi
  • Kol uzunlukları birbirine eşittir. Kol uzunlukları farklı olursa terazi hatalı ölçüm yapar.
  • Gram ve cisimleri yerleştirmek için sağ ve sol olmak üzere iki adet kefesi bulunur.
  • Hassas ölçümler için hareketli binici kullanılır.
mb : Binicinin kütlesi
N : Koldaki toplam bölme sayısı
n: Binicinin bulunduğu bölme
Duyarlılık =  Binicinin bir bölme yerdeğiştirmesine karşılık gelen ağırlıktır.  . Duyarlılık hassas ölçümler yapmamızı sağlar  ve duyarlılık binicinin hareket etmesi ile değiştirilir.
Örneğin binici sürgüsü  sağ bölmede olsun ve 5 gram olsun terazimizin kolu da 10 bölmeli olsun duyarlılık kaçtır?
Duyarlılık =Binicinin Kütlesi/Toplam Bölme Sayısı formülünden hesaplanır duyarlılık 0,5 çıkar biniciyi bir bölme hareket ettirirsek sağ taraf  0,5 gram ağırlaşır, biniciyi 2 bölme hareket ettirirsek sağ taraf 1 gram ağırlaşır.